Сто милиона лева ще влязат във Фонда на фондовете през август

...
Сто милиона лева ще влязат във Фонда на фондовете през август
Коментари Харесай

Летящ старт на схемата за кредити без обезпечения за малки фирми

Сто милиона лева ще влязат във Фонда на фондовете през август за застраховане на оповестената от служебното държавно управление стратегия за бизнес кредитиране на дребни и междинни предприятия без условие за обезпечения. Това разгласи икономическият министър Кирил Петков по време на петъчния парламентарен надзор в отговор на въпрос от Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Петков изясни, че програмата е имала летящ старт, като се чака целият запас в размер на 140 млн. лева да стигне до компании по-бързо от предстоящото. По думите му вместо програмата да продължи пет месеца, усвояването ще завърши за три.  " Причината за бързото асимилиране е тъкмо неналичието на условие за поръчителство по тези заеми ", уточни министърът от парламентарната естрада.

Средният размер на заемите, които са отпуснати от банки с гаранция от страната, е под 400 хиляди лв.. 

" В последните няколко дни имаме позвънявания от банките, които ни споделят: Свършихме ресурса, давайте още. С други думи имаме доста добре работеща стратегия към микро предприятията ", уточни още Кирил Петков.

Той категорично акцентира, че сумите са отишли напълно за нови заеми, а не за рефинансиране на остарели фирмени отговорности, каквато информация бе публикувана от ГЕРБ през вчерашния ден.

" Преговорите с банките бяха доста тежки и те бяха на ръба да се откажат поради тези условия, тъй като хем страната им подсигурява единствено 50% от риска по отпуснатите заеми, хем няма условие за поръчителство, хем им забраняваме да рефинансират заеми. Резултатът обаче, че е имаме хотели и заведения за хранене, а търсенето надвишава ресурса, който е заделен от страната ", заключи Кирил Петков.

Ще напомним, че програмата предвиждаше ФнФ издава гаранции на комерсиалните банки по заеми, които те отпускат на дребни и междинни предприятия. Изискването към компаниите, които желаят да получат финансиране, е да са оперирали най-малко в последните 3 години и в най-малко една от тях да са отчели облага.

Кредитите са със 7 годишен период за погасяване и с 12 месеца гратисен интервал. Заемът може да е в размер до 70% от оборота на компанията за 2019 година или 2020 година (в взаимозависимост от това през коя година той е по-висок), само че е заложен и максимален размер на заема - 3 млн. лв.. Лихвите не са преференциални, а спрямо пазарните условия и политики на банките. 

По тази стратегия няма изискване за обезпечения по заемите, само че е поставено условие притежателят или някой от притежателите на фирмата-кандидат за заем да влезе като съдлъжник със обвързване да изплаща заема като физическо лице.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР